LITERATURA L'escriptor noruec realitza una tasca complicadíssima: explicar els fets tal i com ell els recorda. 2016-09-21

L'honestedat intel·lectual de Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård ho ha encertat de ple. La seva obra, "La meva lluita", composada per sis volums, és una mostra clara d'honestedat literària. L'autor noruec realitza un esforça difícil per qualsevol: mostrar realment els esdeveniments cabdals de la seva vida tal i com eks va sentir i com els recorda. Sense més. I això que sembla tant senzill és d'un dificultat immensa.
El merit de Knausgård és precisament que narra amb un ritme atractiu fets que per molts podrien semblar avorrits i quotidians. De fet, aquells que esperin un argument trepidant, ple d'acció s'equivoquen, però que ningú pensi que per això la novel·la cau en la monotonia. Ni molt menys. Explicar la vida tal i com un l'ha viscut és sempre molt entretingut. Especialment, si s'escriu tant bé com ho fa Knausgård.

Llegir més

NOTÍCIES CULTURALS

 • LITERATURAStendhal, la importancia del clàssics

  Si hi algun personatge clàssic dins del món de la literatura clàssica que avui estaria de plena vigència, sens dubte, seria Jean Sorel. El protagonista de "Roig i Negre", la novel·la que Stendhal va escriure l'any 1830, palesa com casi cap altre aquell home que només es mou pels propis interessos, que busca l'ascens social a qualsevol preu i que no tindrà cap mena d'aturador, fins i tot, l'intent d'assassinat per assolir allò que anhela.

  Llegir més

 • CINEMAPel·lícula del cap de setmana: "Els 400 cops"

  L. Peralta

  Estrenada l'any 1959, "Les 400 coups", dirigida per François Truffeau, significa el tret de sortida a la denominada "nouvelle vague". Un moviment cinematogràfic sorgit a la França del seixanta que avantposava el cinema d'autor i que tenia el realisme com a punt de partida per explicar el món d'una manera crítica.

  Llegir més

 • CINEMARenoir a Barcelona

  Redacció

  La Fundació Mapfre mostrarà a partir de dissabte i fins al 8 de gener el cant a la "parisenca moderna" i a l'ideal de la dona del pintor francès Pierre-Auguste Renoir en una exposició de 70 obres, la majoria de les quals procedeixen del Museu d'Orsay i Orangerie, encarregat del comissionat.

  Llegir més

 • TEATRELa Sala Beckett diu adéu a Gràcia

  La Sala Beckett de Barcelona s'acomiada de la seva seu al barri de Gràcia amb un cicle de 28 lectures d'espectacles emblemàtics de la sala a partir d'aquest dilluns i fins al 20 d'abril, ha explicat en roda de premsa el director del teatre, Toni Casares.
  A més del cicle, la sala ha programat, a través del projecte de cooperació entre teatres, festivals i la plataforma Fabulamundi, l'espectacle 'Llengua materna Mameloschn' de Sasha Marianna Salzmann, que estarà com a artista resident durant una setmana a partir del 24 d'abril.

  Llegir més

 • CINEMAComença el rodatge de la nova pel·lícula de Ventura Pons

  El director i guionista de cinema català Ventura Pons ha començat a rodar el 19 d'abril la seva nova pel·lícula "Oh, quina Joia!", que tindrà els actors Teresa Gimpera i Ricard Farré com a protagonistes, i "repartiment internacional de luxe".

  La pel·lícula, la número 28 de la seva filmografia, està rodada en català, en anglès i hispà, i significa la tornada de Ventura Pons a la comèdia, "el gènere més estimat pel públic", ha informat aquest divendres la productora en un comunicat.

   

  Llegir més

ENTREVISTA

 • Adreça d’interès:

  Els diàlegs entre cantants i escriptors sempres resulten força interessants. En aquest cas tamoc és una excepció. És una entrevista molt coneguda que Raimon li realitza a Vazquez Montalbán.


  Veure més »

 • VIDEOS

  Lang Lang i Mozart
 • LITERATURAEls llibres d'Svetlana Aleksievitx i la crítica als totalitarismes

  A. Montcada

  Són tres els llibres d'Svetlana Aleksievitx traduïts fins el moment al català: Temps de Segona ma (La fi de l'home roig), La pregària de Txernòbil i Els nois del zinc. La seva obra és impagable. En un temps on abunden les demagògies populistes i la idealització de mons preterits i funestos, que algú vol vendre com a positius, llegir a l'escriptora bielorussa és un glop d'aigua fresc.

  Llegir més